" Вяра , самоконтрол и упорита практика , в тях е тайната на успеха"


Йога има древна история и многобройни традиции, чието богатство и разнообразие привлича хора с всякакви интереси и темперамент. Всеки може да открие подходящ за себе си подход в тази изключителна в многообразието си наука. От хилядолетия човекът се стреми да запази здравето и младостта си възможно най-дълго. Уникалната система за физическо и психично здраве и дълголетие - Йога, прави това възможно. Йога е начин на мислене, начин на живот, и първата стъпка е овладяването на физическите пози - асаните. В днешният динамичен и напрегнат ритъм на живота, всеки има нужда от физическо и духовно разтоварване. Именно това е целта и на СК "Вяра", който е един от най-добрите в България.
В днешно време човек рядко се радва на съвършено здраве и жизненост след годините на детството. Приемаме телата си за даденост и без да се замисляме, злоупотребяваме с тях. Прекарваме дълги часове без чист въздух и слънце, седим в неудобни пози, изгълтваме сготвена набързо храна, не намираме време да се поразтегнем, да дадем на телата си възможност за свободно движение, пълна релаксация, чист въздух и прясна природосъобразна храна. Когато телата ни възнегодуват, вземаме лекарства, заглушаваме сигнала за надвиснала опасност и продължаваме да увреждаме естествените си оздравителни способности. Ако с помощта на Йога накараме тези естествени системи отново да заработят в равновесие, можем до голяма степен да възстановим доброто си здраве, дори и след години нездравословен живот, довели до познатите на всички ни оплаквания от стрес, умора, пренапрежение, безсъние, ревматизъм и т.н.
Много от болестите и оплакванията ни от липса на жизненост се дължат на дългата изтощителна експлоатация на организма поради неизползване и недостатъчно стимулиране на жизнените функции. Сега всички, които се занимават с човешкото здраве, изтъкват необходимостта от физически упражнения, сред които йогийската практика заема особено място.
Принципът, който йогите са открили преди хиляди години, е, че физическите упражнения са предназначени не да трупат мускули и да изтощават енергията на тялото, а внимателно да го разтягат и тонизират и най-вече да стимулират оросяването чак до клетъчно ниво, така че тъканите да се хранят добре, отпадните продукти да се изхвърлят, жизненоважните органи да работят с пълна ефективност и да се възстанови оптималната за здравето обмяна на веществата. В йогийската философия физическото тяло е само един от аспектите на здравето. Умът и духът са не по-малко важни негови страни. Западната медицина също започва да разбира, че за да се подобри състоянието на тялото, трябва да се лекува умът. Но докато западният подход е безсистемен,  Йога представлява цялостна наука за ума, тялото и духа. Йога е наука която ни учи начинът, най-ефективният начин, как да премахнем дефектите и слабостите, и как да достигнем състояние на съвършенство, свобода и свръх-съзнателно благоденствие. Състояние което е съюз с абослюта.  Йога дава възможност последователите й да достигнат съвършен контрол над физическото тяло, ума и сетивата. Йога ви показва чудесният начин да се издигнете от зло към добро, и от добро към божественост, и от божественост към величие.  Йога е търсене на истината. Тя издига към духовни висини. Тази форма на себе-образование се нарича йога. Йоги спазва законът на умереността по всяко време. Той взема средния път. Той не измъчва тялото си, но регулира своето хранене и спане. Той регулира своето приказване и работа.  Йога е вашето уникално наследство. Следвайте този път постепенно и устойчиво. Нищо не може да бъде достигнато за една нощ. Но устойчивата практика ще дари огромна благодат за продължително време. В йога има едно несравнимо единство и лечебна стойност все още недостигната от съвременната медицинска наука.  Практиката на йога не е в противоположност на никоя религия. Тя не се противопоставя на никоя свещена църква. Тя е чисто духовна и универсална в своите учения. Тя не противоречи на ничия искрена вяра.  Йога не изисква от вас да се отвърнете от живота; тя изисква да одухотворите живота. Стъпка по стъпка йога носи физическо и духовно развитие. А накрая, йога дава възможност на последователя да достигна щастлив съюз с върховното същество. Тя става състояние наречено nirvikalpa samadhi (реализиране на абсолюта).  Приложете упорито себе-запитване и медитация. Бъдете бдителни. Бъдете старателни. Убийте мислите и желанията за света чрез свети желания. Убийте несвещените мисли чрез свещени мисли. Така достигнете победа над съдбата си. Във вас има огромен океан от знание. Разкрийте се. Станете jivanmukta (освободена душа). Спомняйте си, Бог помага на онези които помагат на себе си.