Вера Захариева

  Председател на СК "Вяра"
  Председател на Българска Федерация Йога
  Йога -учител с 22- годишна практика

   Йога в мен

 "Започнах пътя си в йога през 1995 г.

През всичките тези години йога в мен се развиваше непрестанно.

В началото асаните бяха моя връх, към който вървях и исках да стигна съвършенство.Стараех се да напредвам в трудни за изпълнение пози ,оттдавах времето си и целите си на това равнище. Редом с това очистителните техники като при всеки начинаещ създаваха определена странност и неудобство. Винаги съм обичала да чета и по това време започнах и аз с книгите на :Венцеслав Евтимов „ Йога „ , на Иванка Борисова и Асен Миланов „ Упражниния на йогите”. Мой учител и наставник бе Веселин Лучански! Научи ме как да бъда близо до природата, да черпя сили от изгрева,да правя дихателни упражнения с мощни техники, да ходя без да се уморявам. Бе личен пример затова как да внеса йога в ежедневието си и да не бъда отделена от света.

Неспирното ми водолейско търсене на душата продължаваше да иска и още и още.

Асаните носеха радост,здраве, сила и гъвкавост на тялото ми, но не спирах да чета и да търся какво още незнам, накъде да вървя, как да поправя характера си, как да се справя с желанията си , как да обичам въпреки всичко.

Тогава дойде естественият път в йога медитативните техники. Разучавах различни, четях книги за това, пробвах и се ядосвах на ума си, че не спира да си бърбори.Постепенно проблясъците на спокойствие и тишина станаха все по- чести и дълбоки. Засега това ми стига.

През всичките тези години не спирах да водя йога практики за възрастни, деца и бременни и с всеки нов човек, който идваше при мен , аз изпитвах притеснения дали ще успея да предам връзката наречена йога и на този нов последовател.

През цялото това време от 20 години последователите на йога бяха и са моите най- големи учители, те ми дават сила да продължавам, да не се отпускам , да бъда силна и спокойна едновременно, учеха ме и ме учат как да се развивам, къде имам пропуски и как да им бъда полезна!

Безкрайна почит и благодарност за йога в мен отдавам и на семейството си, което до този миг е най- силният ми коректив и всекидневна проверка, затова как йога ми помага да се справя с житейските разочарования, навици, желания, ситуации.

Йога в мен се разви и надявам се напредна и в работата ми към Българска Федерация по йога от 20 год . насам. Срещам се с много вълнуващи за мен йога Учители,постигнали целите си и напреднали по духовния си път.При всяка среща от тях взимам мъдрост, знания до къде съм стигнала, доколко съм развила светлината си !

Пътят на йога в мен продължава!"

------- За клуб " Вяра "

 • Спортен клуб "Вяра" е сдружение с идеална цел и е лицензиран член на Българската Федерация по Йога.
 • Създаден е през 2004 г.
 • Участва в  ежегодните Държавни първенства по йога:
 • II-ро място в отборното класиране на България за 2004 г. 
 • ІІІ- то място за 2005г., 2006г., 2007 г. , 2009 г. 
 •  I - во място през 2011 г.  и  2012 г
 • Специална награда на Община Бургас – Клуб Вяра, гр. София през 2013 г 
 • III -то място през 2014 г.
 •  III- отборно място през 2015 г
 •  II - то отборно място през 2016 г
 • I- во отборно място през 2017 г
  • Клубът се занимава с обучение на хора с различни интереси и възгледи- деца , възрастни, бъдещи майки,  като целта му е да помогне на хората да тръгнат и вървят по пътя на йога, да навлязат в този начин на живот и мислене, да претворят себе си!
 • Йога клуб " ВЯРА" е член на International Yoga Federation