ШАТКАРМИ

ИЛИ ПРОЦЕДУРИ ИЗЧИСТВАЩИ ТЯЛОТО

НЕТИ

 Нети - това са процедури, очистващи носът и носните кухини.

"Джала-Нети" - изчистване на носа с помощта на вода. Тази техника се изпълнява с помощта на специален съд

" нети лота", но може да се изпълнява и с обикновен чайник. Процедурите могат да се практикуват ежедневно- обикновено сутрин.

" Сутра- Нети " - е изчистване с помощта на шнурче.

 КАПАЛАБХАТИ

 "Ваткарма- Капалабхати" - е продухване на носа с въздух. Терминът "Капалабхати" означава просветление, прояснение на главата; под което се разбира не само освежаващо въздействие на нервната система, но и очистване на носа и кухините. Този вариант е по- известен като капалабхати- пранаяма.

" Вюткарма- Капалабхати " - е промиване на синусите , чрез всмукване на вода през носа и изхвърляне през устата.

" Шиткарма- Капалабхати "- е упражнение , при което се всмуква вода през устата , а се изхвърля през носа.

Терапевтични ефекти. Тези процедури: Нети и Капалабхати подпомагат лекуването на остри и хронични фарингити, ринити, остри и хронични възпаления на синусите; начални форми на глаукома и заболявания на очите; "кокоша слепота", причерняване; имат благотворно въздействат върху очното дъно и органите на слуха; това е и великолепно средство при мигрени, безсъние, сънливост и лоша памет; стимулира се развитието на интелекта; помагат и при някои заболявания на главният мозъг; предотвратяват преждевремено побеляване на косата и косопад.

 ДХАУТИ

 Това е очистване на стомаха с помощта на различни техники , започвайки от устната кухина до ануса.

Данта- дхаути- е изчистване на зъбите, езикът, ушите, кожата на главата и промиването но очите с вода.

Вастра- дхаути-е изчистване с помощта на тъкан, която Йогите поглъщат, а след това я изваждат обратно. Тази процедура е трудна за начинаещите , още повече без непосредственото ръководство на учител, затова се препоръчва да се направи "Кунджала" .

Противопоказания: хипертония, сърдечни заболявания, язва на стомаха и дванадесетопръстника, разширени вени на хранопровода, хемофилия и др.

Терапевтични ефекти: изчиства се кожата, подобрява се състоянието на зъбите. "Кунджала" помога и при лечение на ангини. Благодарение на разлабената стена на бронхите под воздействието на устния рефлекс се оказва лечебно въздействие при хронични бронхити и бронхиална астма. Основното действие на процедурите е - лечение на хронични гастрити, запек.

Вамана-дхаути- Кунджала

"Кунджала" - това е изчистване на стомаха с помощта на вода. Кунджала означава "слон". Това необичайно название е дошло оттам, че водата от стомаха след неговото промиване излиза на струя, подобна на това, както слонът всмуква чрез хобота си вода и я изхвърля обратно, което му позволявя да поддържа здравето си. Йогите обърнали внимание на това и включили тази процедура в Крия Йога. В някои литературни източници я наричат "Гаджакарани"..

Терапевтични ефекти: същите като при дхаути.

Вягра-дхаути- упражнение на тигъра

Думата вягра означава тигър. Упражнението се прави, кагато стомахът е претоварен или сте изяли некачествена храна. Голямото количество на храна води до тежест и дисконфорт. Изпива се определено количество топла подсолена вода и се повръща неусвоената храна, за предпочитане 3- 6 ч . след приемането и.

Варисара-дхаути- Шанкапракшалана

"Шанка Пракшалана", или "Очистването на раковината". За провеждането на процедурата се използва подсолена вода, която механически добре отмива стените на стомашно - чревният тракт. Под действието на високото осмотично налягане на подсолената вода, с последващите изхвърляния от организма се отмиват водоразтворимите токсични шлаки, намиращи се в слузестата обвивка на храносмилателният тракт, отлагани в течение на много години.

Преди да се пристъпи към очистителната процедура, трябва да се научи лесно да се изпълняват "Кунджала" и "Басти" (очистване с вода на стомаха и дебелото черво).

Много мощно въздействие върху органите в таза и корема оказва упражнението " Наули ", което в превод означава "трубка". При това упражнение се добиват специфични напрежения на мускулите на корема. Първо левият прав мускул на корема ("Вама Наули", ), след това десният ("Дакшина Наули"), и след това и двата мускула на корема ("Мадхяма Наули"- както е показано на снимката).

Тези упражнения променят налягането в коремната кухина, увеличават кръвообращението, тонизират нервните сплитове и правят мощен масаж на органите в таза и коремната кухина.

ТРАТАКА

"Тратака" - означава съсредоточена фиксация на погледа на какъвто и да е обект. Това е съсредоточване, концентрация на зрителното внимание. Това упражнение оказвае благотворно въздействие не толкова на зрението, колкото на съзнанието, което става дисциплинирано, придобива способносттта да не се отвлича. Успехът на всяко начинание зависи от способността на човека да се концентрира, да не се разсейва. Гениалните хора имат вродена предразположенност към концентрация на вниманието в различни сфери на живота. Девизът на Йога е - това, което може един,го могат всички.Това е метод за придобиване на силна концетрация, успокоявайки ума и нервната система, дихателният процес и съня.

Обект върху, който се концентрира съзнанието може да бъде рисунка, пламъкът на свеща, черна точка върху бяла повърхност. Съществува и т.нар. Суря Тратака, което означава гледането на слънцето в определени часове на денонощието.

Най- доброто време за тратака е между 4 и 6 ч. сутринта , след асаните и пранаямата, но разбира се може да се прави и по всяко друго време.

Съществуват много и различни техники за изчистване на тялото, които Вие може да упражнявате, но най- добре е това да става под наблюдението на опитен учител.