В Национална спортна панорама и тази година взеха участие йога клуб "Вяра"  и    йога клуб    "Орфей" от София


Завърши “Национална спортна панорама – 2012”. За втори път на 20, 21 и 22ри април организаторите събраха 75 национални спортни организации в София на откритите площи пред Националния Дворец на Културата. Заедно с представянето на българските спортни федерации и клубове се проведе и 7-мият “Фестивал на българското образование”, на който се представиха над 100 училища – държавни, общински и частни. Мащабното събитие отново се проведе под патронажа на Министъра на физическото възпитание и спорта г-н Свилен Нейков и с подкрепата на Софийска община и Г-жа Йорданка Фъндъкова. С откриването на “Национална спортна панорама – 2012” г-н Нейков стартира и Националната кампания – “Аз обичам спорта”. Събитието тази година бе подкрепено и от Министерството на образованието, Министерството на здравеопазването и Министерството на културата.
B 3те априлски дни целият парк около НДК беше изпълнен със спортни, културни, здравни и образователни информационни центрове. Мотото на събитието беше „Виж, опитай, избери!“. Пред посетителите отново бe представен широк спектър от спортни организации, които възбудиха по уникален начин интереса им и ги превърна от публика в участници. Прекрасната идея на организаторите да популяризират спорта чрез самия спорт привлече множество симпатизанти още миналата година, когато за първи път паркът пред НДК кипна от спортни атракциони и въодушевени деца. Вълнението не беше изненадващо и сега, защото пак се оказа че интересите на децата непрестанно растат и те искат да знаят и да могат все повече.
На 20 ти април, петък, точно в 10 часа сутринта, най-мащабното спортно събитие стартира с два лъча, които се събраха пред пилоните на НДК, където в 11 часа се проведе официалното откриване на панорамата с пищна церемония и с участието на официалните гости, медиите и разбира се много посетители. От входа на Южния парк беше даден старта на единия лъч – кроса “98 дни до Летните Олимпииски игри – Лондон 2012”, който беше воден от Г-жа Екатерина Дафовска, Мис Бълария 2011 – г-ца Ваня Пенева, Вики от група Мастило, организаторите, изтъкнати общественици, депутати, представители на всички федерации, както и над 300 деца. Всички желаещи се включиха в кроса, като ентусиазма и темпото на участниците растеше с всеки метър и ескалира на финала.
Другият лъч – шествието ”Парад на знамената” – стартира по същото време от Музея “Земята и хората” и премина през Моста на влюбените за да се слее с кроса пред пилоните на НДК. В парада на знамената взеха участие представители на всички училища, духови оркестри и мажоретки от цяла София.
Участниците и посетителите и тази година бяха над 30 000 души. Въпреки променливите метеорологични условия тълпите от деца не стихваха. Повечето от участниците трудно успяваха да задоволят интереса на младите посетители. Около някои шатри децата почти истерично си изчакваха реда за обучение и оценка за положените усилия. Подаръците и наградите, осигурени от организаторите безспорно бяха допълнителен стимул за активността на повечето присъстващи.
Всички желаещи можаха да се докоснат безплатно до магията на спорта и изкуството. И тази година по време на изложението имаше много изненади. Освен проофесионалните международни голф инструктори, шоуто на колоездачите, футбола на малки вратички, волейбола, тениса, алпинизма, йогата, художествената гимнастика, ръгбито, американския футбол голяма популярност имаха и бокса, баскетбола, биатлона, картинга, джудото, таекуон-дото и много други. Трудно ще се забравят уникалните изпълнения на силните мъже, полицейските бойни клубове, грациозните гимнастички, добрите акробати, рафтинга във фонтаните и какво ли още не.
Едно събитие става истински голямо и полезно когато възможно най – много хора вземат участие в него и донесе полза и добро настроение на всички. Министерството на здравеопазването и фирма Софарма осигуриха през цялото време безплатни прегледи за кръвно налягане, СПИН, тютюнопушене и други. Тридневният празник приключи в неделя вечерта с много настроение, емоции и без никакви инциденти.
Интереса от страна на медиите не беше изненада за никой. Почти всички национални телевизии като БНТ, БТВ, Нова ТВ, ТВ7, Евроком, ТВ1, БТА, Box ТV, Sport 1, Sportal.bg, Sportline.bg, JCDecaux както и Дарик Радио, Радио Романтика и много други се включиха в популяризирането и отразяването на събитието. Но най-голям успех бяха безспорно хилядите усмивки по лицата на децата и нестихващата глъч в центъра на София през целия уикенд. Доста федерации още преди края на Панорамата изразиха своята благодарност на организаторите за вниманието и условията по провеждането на мероприятието. Вече всички сме убедени в полезността на това събитие и се надяваме догодина Националната спортна панорама да бъде още по-голяма и още по-добре организирана, да вдъхнови както повече спонсори, така и все повече правителствени и неправителствени организации.
           
                                                                                                                   Кристиян  Лукано