МЕДИТАЦИЯТА
е дълбоко личностно и духовно преживяване. Целта на всяка медитативна техника е да канализира нашето съзнание в по- позитивна насока чрез напълно трансформиране на състоянието на ума. Да медитираш означава да погледнеш навътре, да се концентрираш в себе си.
Четирите пътя – Пратяхара, Дхарана, Дхяна и Самадхи са вътрешно изчистващи техники.Те довеждат съзнанието под контрол.Когато пречистването е пълно и умът контролиран, шесте отрови обграждащи душата –kama (желание), krodha (гняв), moha (заблуда), lobha (лакомия), matsarya (леност), mada (завист) ще бъдат една по една премахнати и ще се достигне до пълната реализация.

14 принципа на медитацията
1. Регулярност на времето, мястото и практиката са много важни. Умът придобива способност до забавя своята дейност за кратко време.
2. Най- ефективното време за медитация – ранният изгрев и залез, когато атмосферата е заредена с особена духовна сила. Ако нямате възможност да медитировате по това време, изберете час, когато сте свободни от дела и когато умът може да бъде спокоен.
3. Добре е да имате отделна за медитация. С повторение на медитацията помещението се напълва с мощни вибрации; създава се атмосфера на покой и чистота.
4. Седнете с лице на север или изток,за да се възползвате от благотворните магнитни вибрации. Седнете удобно в неподвижна поза с кръстосани крака / напр. лотосова поза / и прав гръб.
5. Преди началото на медитацията дайте на ума команда да мълчи в течение на определен промеждутък от време. Забравете за миналото,настоящето и бъдещето.
6. Регулирайте дишането съзнателно. Започнете с 5 минутно дълбоко йогийско дишане, за да кръвоснабдите мозакът с кислород.След това забавете дишането максимално.
7. Продължете ритмично да дишате, три секунди вдишване и три секунди издишване. Регулацията надишането също управлявапотока на праната .
8. Вначалото позволете на умът да поблуждае. Той ще скача от място на място, но постепено ще сехокусира заедно с концентрацията на праната.
9. Не принуждавайте умът да замълчи, това ще доведе до нови мисли и ще пречи на медитацията.
10. Изберете точка за концентрация. На интелектуалните хора, подхожда Аджна чакра, точката между веждите. По- емоционалните хора е добре да се концентрират в Анахата, или сърдечната чакра. Никога не променяйте своята точка на концентрация.
11. Повтаряйте някоя мантра в такт с дишането.Ако нямате Ваша персонална мантра, използвайте Ом. Независимо от това, че мисленото повтаряне има голяма сила, може да изговаряте мантрата вслух, ако чувствате сънливост. Никога не сменяйте мантрата.
12. Повторението на мантрата води съзнанието към чисти мисли, в които звуковата вибрация се слива с вибрацията на мислите, независимо от значението.
13.Постепенно практиката на медитацията води към изчезването на двойственост и се достига Самадхи, състояние на свръхсъзнание. Не бързайте, за това трябва време.
14.Хората достигнали Самадхи изпитват състояние на блаженство.

Медитирайки по полувин час ежедневно, вие ще можете да гледате на живота с мир и духовна сила. Медитацията се явява най- доброто тонизиращо средство за ума и нервната система. Умът става спокоен и уравновесен. Божествената енергия свободно тече към медитиращия,окозващо благотворно влияние на ума, нервите, органите , чувствата и тялото Тя отваря врата към интуитивното знание и вечното блаженство