Една древна поговорка гласи:
“ Човек се храни, не с онова което изяжда, а с количеството, което усвоява ”
Първичната цел на храненето не е просто да се поддържа физическото здраве и тялото, а да се поддържа вътрешното състояние съзнанието, без замърсяване. ” Каквато е храната на човек, такъв е и умът му ”.
Йога препоръчва да се намери златната среда, нито да се преяжда, защото причинява всякакви болести, нито да се гладува, тоест храненето трябва да е умерено. Практикуването на периодично въздаржание от храна е също добър начин за поддържане и възстановяване на здравето. Трябва да се вслушваме в мъдроста на собствените ни тела и да се храним когато наистина сме гладни. Според свещените книги храната се дели на три вида или три Гуни :
-Саттва –храната на любовта, светлината и живота
-Раджас- храната на активността и възбудимостта
-Тамас-храната на инерцията, болестите, нечистотата
Сатвистичната храна повишава яснотата и спокойствието на ума и подпомага духовното извисяване. Тя е “сладка , свежа и приятна ” и включва повече мед, чиста вода и мляко .
Раджастичната храна, храни тялото, но възбужда ума. Тя разбутва равновесието на ума и затова бяга от същината на йога. Такива храни са пикантните,киселите, подправените, солените, чай, кафе, чесън, лук, месо, риба, шоколад, захар, сол. Ядейки твърде бързо или с обезпокоен ум е съшо част от Раджастичното хранене. Тази храна трябва да бъде избягвана от тези, които се стремят към духовно усъвършенстване и е подходяща за хора с активен начин на живот.
Тамастичната храна трябва да бъде избягвана. Тя довежда тежест на тялото и тъпота на ума. Такава храна е гнилата, развалената, безвкусната, застоялата, както и алкохолът. Преяждането също е тасматично.
Традиционният съвет на йога е да напълним половината от стомаха с храна, една четвърт с вода, оставяйки една четвърт празна.
Предпочитайте суроводството, защото с готвенето също някои храни от полезни и хранителни стават вредни.
Как и кога ядем също е важно.Не трябва да се яде късно през ноща и поне 4 часа преди сън. Храната трябва да бъде прясно приготвена и заредена с вашето внимание и любов.
Друга важна част от храненето на йога е вегетарианството. Не само защото рибата и месото са вредни и “храни оскърбителни за йога” според Hatta Yoga Pradipika, но и защото яденето на месо и насилственото отнемане на живот нарушава първият принцип на йога етикета
( yamas ). Йогите вярват в това, че страхът на смъртта прониква във всяка клетка на тялото на животното, когато то е избито и след това преминава в човека.
Съчетаването на храната също е изключително важно, за здравето и тонуса на тялото. Плодовете и меда трябва винаги да се ядът на гладно и самостоятелно, не да се смесват с други храни. Комбинирането на въглехидрати и белтъчини също не е добре.
Нека не забравяме и много важната част за разграждането на храната-водата. Пиенето на 2л. дневно вода ще ви донесе добро храносмилане, здрава отделителна система и свеж цвят на кожата.


Храни, които са за предпочитане:

Свежи, сладки плодове от всички видове, за предпочитане цяли.
Всички зеленчуци освен лук и чесън.
Цели зрънца, като ориз, пшеница и овес, включая и бобови.
Не прекомерно изпечени или посолени ядки и семена като бадеми, кокосови орехи, орехи, лешници и сусам.
Масло,гхии и всички масла на растителна основа като сусам, маслина и слънчоглед.
Млечните продукти като мляко, масло, кисело мляко, сирене, извара.
Естествени захари като мед, кленов сироп и меласа.
Джинджифил, канела, кардамон, копър, кимион, кориандър, куркума, мента, босилек и други такива сладки подправки.
Натурална вода и пресни сокове, за предпочитане на базата на лимона.
Храни - приготвени с любов и съзнание.

Храни, които трябва да избягват :

Месо, риба и яйца.
Изкуствени и преработени и храни.
Консервирана храна, освен естествено консервирани плодове и домати.
Животински мазнини, маргарин и ниско- качествено олио
Чесън, лукове и др., твърде подправена храна.
Пържена храна.
Бяла захар и бяло брашно.
Изкуствени подсладители.
Стара, застоала, претоплена и подгрята храна.
Алкохолът,цигарите, други стимуланти и изкуствени питиета.
Твърде бързото хранене и преяждане.