Аюрведа е традиционна индийска система за природолечение. Аюрведа от санскрит означава „ знание за живота „.

Аюрведа цели не само лечение, но и предпазване от заболявания и поддържане на жизнеността, което е от съществено значение при практикуването на Йога. Йогите описват човешкото тяло и тялото на вселената като съставени от първичната енергия, която е под формата на земя, въздух, вода, огън и етер. Всяко неравновесие между тези елементи се проявява като болест. Тяхното балансиране е целта на Аюрведа. Това е система, която съсредоточава вниманието си върху физическото здраве, тъй като според философията и е много по- лесно да спазваш духовни практики, ако си физически здрав. Аюрведа е сложна система на хранене, възникнала преди хиляди години в Индия. Тя е част от холистичната медицина. Аюрведа не е само вид медицина , а е начин на здравословен живот, който има за цел да ръководи храненето и начина ни на живот.Според Аюрведа има енергийни сили, които влияят върху природата и човека. Тези сили са Tri doshas- трите доши. Всеки човек е уникален индивид и е съставен от пет първоначални елемента. Те са етер /пространство /, въздух, земя, огън и вода. Както ги има в природата така ги има и в нас.

Комбинацията от въздух и етер е известна като ВАТА доша. Тя управлява всички движения, определя нервните импулси, циркулацията, дишането и изчистването на тялото. Вата е суха, студена и светла и затова отговаря на елемента въздух.Човек с доминираща Вата е висок и слаб, има слаба памет, боязлив е, нервен, има суха кожа, слаб глас, променлив апетит и обича пътуванията. Този човек е надарен с творчески способности, гъвкавост и пъргав ум. За балансирането на Вата е добре : Да ядете топли, сладки, влажни и мазни храни. Да стоите на тотло. Да си установите добър и подходящ за Вас режим на живот. Да избягвате консумирането на студени и замразени напитки и храни.

Огън и вода са елементите, определящи ПИТТА доша.Превръщането на храната във вид, в който нашето тяло може да усвои е пример за функцията на тази доша. Пита също отговаря за метаболизма на тъканите и органите, толкова добре, колкото и клетъчния метаболизъм. Пита е мазна, гореща и светла, и съответства на елемента огън. Човек с доминираща пита има силна воля и смелост, и е предразположен към силни емоции, като раздразнителност и гняв. Какво може да балансира Питта: v Да стоите на хладно, на чист въздух. v Да хапвате пресни зеленчуци и плодове. v Да приемате повече мляко, извара. v Да избягвате пържените храни, солта, лютото, месото.

Доминантните елементи - земя и вода, отговарят за КАПХА доша. Капха е тази, която отговаря за разтежа, изграждайки структурните елементи един по един. Тя също отговаря и за защитата на организма. Предпазва обвивката на стомаха, гръвначният стълб и мозъка. Тази доша е влажна, студена и тежка и съответства на елемента вода. Човек с доминираща капха има масивно телосложение, благ нрав, лоялен е, но не обича каквито и да било промени. Тези хора са силни, тъпеливи и издържливи. За балансирането на Капха е необходимо: v Да спортувате активно. v Да избягвате студени храни и напитки, сладкиши и хляб. v Да приемате храни , коита са топли , сухи и леки. v Да не наблягате на охлаждащи, тежки и влажни продукти като млякото.

Ние всички съдържаме в себе си уникални пропорции и от трите доши. При всеки човек те са строго индивидуални , но винаги една от тях е доминираща. Знанието за нашите доши ни дава възможност сами да предотвратим появата на болести чрез спазването на определен за всяка доша хранителен режим и начин на живот.